Koodikerho-kokemuksia: Tekniikkakerho Joensuussa

Koodikerho.fi on syksystä 2014 lähtien kerännyt yhteen toimijoita, jotka haluavat edistää koululaisten ohjelmointiopetusta ympäri Suomen. Sivustollamme haluamme tuoda esille eri tahoja, jotka ovat järjestäneet koodausopetusta lapsille aiemminkin. Kokemusten jakamisesta on hyötyä niin oppimateriaalien kehittämisessä kuin uusien koodikerhojen järjestämisessä.

Pohjois-Karjalan ammattiopisto Joensuussa on jo kolmen vuoden ajan järjestänyt Tekniikkakerhoa 12–14-vuotiaille nuorille. Toiminnasta vastaavat ammattiopiston opettajat ja ohjaajina ovat toimineet myös ICT- ja metallialan opiskelijat. Tekemällä kerhotyötä opiskelijat ovat saaneet sekä kokemusta nuorten ohjaustoiminnasta että opintoviikkoja vapaasti valittaviin aineisiin.

Tekniikkakerho kokoontuu kerran viikossa iltapäivisin. Kerho on osallistujille maksuton, ja kerholaisia on ollut vuosittain neljätoista. Nuorille on tarjottu pieni välipala ja myöskin vahinkovakuutuksesta on huolehdittu kerhon puolesta.

Tekniikkakerhon kokoontumisista puolet on pyhitetty metallipuolen töihin, toinen puoli taas on käytetty Lego-robottien ohjelmointiin. Kerholaiset ovat siis päässeet näkemään hyvin käytännössä, mihin kaikkeen ohjelmointitaitoa voikaan käyttää. Kerhossa on käytössä Legon NXT -robotit ja lisäksi tabletteja kauko-ohjaukseen. Tietokoneiden mahdollisuudet legojen rakentelussa ovat tulleet kerholaisille tutuiksi myös simulointiympäristöjen avulla.

Lego NXT -robotti

Tekniikkakerhossa Joensuussa on tehty huomioita, joista on varmasti hyötyä muillekin Koodikerhoja järjestäville:

  • kerholaiset oppivat helposti Lego NXT -robottien ohjelmoinnin
  • viikottainen kahden tunnin kerhoaika on ollut sopiva
  • pienet laitteiden rakennustehtävät ja  leikkimieliset kilpailut piristävät toimintaa
  • työrauha kerhossa on ollut erittäin hyvä
  • ilmapiiri on ollut innostuneen iloinen

PKKY:n Tekniikkakerhon koodiopetusta vetävät sähköalalla lehtorit Eero Turunen ja Jouko Pussinen. Metallialan vastaavina ovat toimineet Veijo Kurri ja Kari-Pekka Turunen. Yhteistoiminta metallipuolen kanssa on toiminut hyvin, ja se on myös laajentanut nuorten kokemusmaailmaa mahdollistaen tutustumisen koululla käytössä olevien, “oikeiden” robottisovellusten maailmaan. Kerholaiset ovat tutustuneet robottien toimintaan myös vierailemalla John Deeren metsäkonetehtaalla Joensuussa.

Lue lisää PKKY:n Joensuun Tekniikkakerhosta: http://www.pkky.fi/oppilaitokset/ammattiopisto/joensuu-tekniikka-kulttuuri/Sivut/tekniikkakerho.aspx

Oletko sinäkin ollut mukana järjestämässä ohjelmointiopetusta? Jaa kokemuksesi Koodikerhon blogissa! Ota yhteyttä Koodikerhon tiedotukseen: sanna@koodikerho.fi


Kuva: https://www.flickr.com/photos/chauromano/5627007458/

Seuraa Koodikerhoa!