Esittelyssä Code Combat

Code Combat (codecombat.com) on vuonna 2013 syntynyt amerikkalaista alkuperää oleva nettisivusto, jolla käyttäjät voivat perehtyä ohjelmoinnin perusteisiin. Sivusto lähestyy pedagogista puolta viihteen ehdoilla ja onnistuu myös siinä.

Code Combat

Code Combat keskittyy opettamaan formaalia koodin oikeinkirjoitusta sekä ohjelmoinnin perusrakenteita kuten ehtolausekkeita ja muuttujia. Kieleksi voi valita Pythonin, JavaScriptin tai jonkun toisen hieman harvemmin käytettyjen kielten joukosta. Code Combat sopii hyvin jatko-opiskeluun ikäluokassa 10 vuotta ja vanhemmat sen jälkeen kun perusteet on omaksuttu. Tekemistä sivustolla on muutamia tunteja ennen kuin jatko muuttuu maksulliseksi.

Code CombatSivusto toimii siten, että käyttäjä kirjoittaa koodia, joka ohjaa pelihahmon toimintoja tarkoituksena läpäistä annettu tehtävä. Tehtävä puolestaan vaihtelee kentästä riippuen ja voi vaatia esimerkiksi keräämään jalokiviä, suojelemaan ihmisiä tai tappelemaan örkkien kanssa.

Sivuston käyttämän koodin vaativuustaso lähtee perusteista, jossa riittää, kun saa pelihahmon siirrettyä paikasta toiseen. Pidemmälle edetessään pelaaja saa esineitä, jotka puolestaan avaavat uusia käskyjä kuten luupin tai ehtolausekkeen.

Code Combat on saanut lapsilta hyvin positiivista palautetta koodioulu.fi:n kerhoissa. Pitkälti tämä johtuu siitä, että raskas oppimisprosessi on saatu pelillistettyä hyvin. Pelissä edistyminen palkitaan jalokivillä ja uusilla esineillä. Lapset tykkäävät vertailla omistamiaan esineitä ja mielellään neuvovat toisiaan millä varusteella on parhaat ominaisuudet.

Opetuskäytössä Code Combat sijoittuu vapaan toiminnan piiriin. Opettajan ohjausta sivusto ei vaadi yhtään. Oppilaiden edistymistä voi seurata perustamalla klaanin, johon liittymällä pelaajan profiilista tulee julkinen ja näin mahdollistaa seuraamisen. Sivusto jakaa myös ainakin tämän artikkelin kirjoittamisen aikoihin opettajille ilmaisia tilauksia, jotka saa neuvoteltua sähköpostilla sivuston ylläpitäjältä.

Code Combat

Vahvuudet:

  • pitkälti suomenkielinen
  • sopii niin luokkakäyttöön kuin itseopiskeluun
  • oppiminen tapahtuu pelaamisen varjolla
  • motivoi edistymistä palkitsemalla pelaajaa
  • opettaa koodin syntaksin erittäin hyvin

Heikkoudet:

  • raskas jopa nettisovellukseksi
  • maksullinen n. 80 ilmaiskentän jälkeen
  • ei toimi tableteilla (tulossa)
  • vetoaa huonosti tyttöihin

Seuraa Koodikerhoa!