Koodikerho vuonna 2017

Koodikerho perustettiin vuoden 2014 lokakuussa tarkoituksena testata lapsille tarkoitettua koodausoppimateriaalia. Kehitimme alusta alkaen Koodikerho-konseptia siten, että sitä olisi helppo monistaa ja levittää mahdollisimman moneen kouluun Suomessa.

Aluksi syksyllä 2014 oli vain muutamia IT-ammattilaisten vetämiä Koodikerhoja, joissa keskityttiin testaamaan minkälaiset materiaalit sopivat suomalaisille lapsille alakouluissa. Toimintaa laajennettiin pikkuhiljaa ja seuraavssa vaiheessa varmistettiin, että kerhojen ohjaajille tehdyt koulutuskortit olivat riittävän hyviä, jotta ohjelmointia aiemmin osaamaton opettajataustainen henkilökin pystyi vetämään Koodikerhon. Sen jälkeen kehitettiin ohjaajien perehdytystoimintaa ja mallia kerhojen koordinoimiseen. Kaikki meni hyvin ja syksyllä 2015 oli jo 25 Koodikerhoa ympäri Suomea. Tässä vaiheessa huomattiin tarve puolipäiväiselle koordinaattorille. Näin monen kerhon koordinointi, ohjaajien tukeminen ja muu toiminta ei ole mahdollista vapaaehtoisvoimin. Rahoitusta koordinaattorin palkkaamiseen ei vielä tässä vaiheessa kuitenkaan ollut.

Itse kerhojen rahoitus on järjestynyt varsin helposti. Ohjaajia on lähtenyt mukaan erilaisilla taustoilla: IT-ammattilaisia, vanhempia, opettaja-opiskelijoita, innostuneita opettajia, vapaaehtoisia ja koulujen palkollisia. Kerhoja ovat tukeneet koulut ja vanhempainyhdistykset. Myös kunnat ja kaupungit ovat olleet mukana tukemassa ja rahoittamassa paikallisia kerhoja. Olemassaolevat kerhojen järjestelyt eivät kuitenkaan rahoita valtakunnallisen koodrinaattorin ylläpitoa. Kunnat ja kaupungit haluavat suunnata tukensa vain oman seudun koodikerhoihin, mikä on ymmärrettävää.

Ruotsinkielisellä puolella yhteistyössä FSU:n kanssa on järjestynyt suomenruotsalaista toimintaa varten koordinaattori, jolla on rahoitus 2,5 vuodeksi. Ruotsinkielisestä toiminnasta löytyy lisätietoja sivulta kodklubben.fi.

Suhtautuminen Koodikerhoon on ollut kautta linjan myönteistä, suorastaan innostunutta. Koodikerhon edustaja on ollut pyydettynä useasti alan tapahtumissa puhumassa, kouluttamassa peruskoulun opettajia (joille ohjelmoinninkin opetus kuuluu nyt vuoden 2016 opetussunnitelman mukaan) sekä esitelmöimässä ulkomaisille vieraille valtionhallinnon tilaisuuksissa, kertomassa miten edistyksellisiä me täällä Suomessa olemme. Tällä hetkellä edistystä kuitenkin rajoittaa resurssien puute.

Jatkamme edelleen rahoituksen hakemista eri lähteistä. Tarvitsemme valtakunnallista koordinaattoria varten vähintään 20 tuhatta euroa vuodessa, mutta jotta toiminta voi kasvaa kysynnän tahdissa kattamaan kaikki Suomen 2400 alakoulua olisi hyvä taso 40-60 tuhatta euroa vuodessa.

Koodikerho ei ole ollut missään vaiheessa virallinen organisaatio, vaan ruohonjuuritason liike koodaustaidon siemenen levittämiseksi ympäri Suomea. Koodikerho on kuitenkin tukeutunut Suomen avointen tietojärjestelmien keskus COSS ry:n (coss.fi) apuun kun on tarvittu virallista tahoa esim. rahaliikenteen käsittelyssä. Jatkossa COSS ry ottaa entistä isomman roolin Koodikerhon valtakunnallisessa koordinoinnissa ja toiminnan edistämisessä, kun toiminta siirtyy osaksi COSS:n toimintaa.

Viestinnän ja koordinoinnin lisäksi COSSin on tarkoituksena kehittää kokonaiskonseptia ja toimintamallia ja käynnistää yhteisön sekä ohjausryhmän toiminta. Koodikerhon toiminnan kannalta on tärkeää saada yritysten tuen lisäksi julkisen puolen kuten koulujen ja kuntien tuki. Tämän vuoksi sidosryhmiä tullaan tapaamaan aktiivisesti toiminnan laajentamiseksi.

Koodikerhon avulla pyritään herättämään nuorten kiinnostusta koodaamiseen ja erilaisiin teknologioihin. Yrityksille Koodikerho tarjoaa oivan tilaisuuden toteuttaa omaa yhteiskuntavastuutaan.

Mikäli sinä tai organisaatiosi haluaa lähtee mukaan Koodikerhon toimintaan tai tukemaan sitä, ota yhteyttä info@koodikerho.fi

1 kommentti artikkelille “Koodikerho vuonna 2017

Kommentointi on suljettu.

Seuraa Koodikerhoa!