Minkä ikäisenä lapsi voi oppia koodaamaan?

Naapurimaassamme Virossa koodaus on kansallisessa opetusohjelmassa jo 7-vuotiaista alkaen. Koska ekaluokkalaiset eivät vielä osaa lukea ja kirjoittaa, on perehtyminen koodaamisen myös hyvin alkeellista. Siinä iässä on kuitenkin jo mahdollista opettaa lapselle automaatioajattelua, esimerkiksi yksi oppilas voi käskyttää vaihe vaiheelta toista oppilasta ottamaan karkin pussista ja syömään sen.

Koodikerhoon nuorimmillaan 8-vuotiaana

Järjestämme Suomessa Koodikerhoa vähintään 3-luokkalaisile lapsille eli 8- ja 9-vuotiaista alkaen. Mielestämme on hyvä, että lapsi osaa ensin lukea, kirjoittaa ja hieman laskea ennen kuin koodauksen opettelu alkaa. Kolmosluokkalaiset on myös hyvä ikävaihe, koska silloin koulussa alkaa myös englannin kielen opiskelu, mistä on selkeää hyötyä ohjelmointikielten opiskelussa, ja ylipäänsä jos haluaa googlettaa lisää tietoa osana itseoppimista.

Muutenkin iltapäiväkerhotoiminta on helpompi järjestää 3-luokkalaisille, koska he eivät ole nuorempien tavoin iltapäiväkerholain alaisia, ja kokemustemme mukaan 9-vuotiaat ovat keskimäärin riittävän kypsiä koodauksen alkeita varten, jotta he eivät heti pitkästy vaan saavat jutun juonesta helpommin kiinni.

Ikä ja erityisesti englannin kielen taito aiheuttaa selkeitä tasoeroja, ja siksi suosittelemme, että koodikerhojen ryhmissä on pienet ikäerot. Alkeita opettelevat 3-luokkalaiset tulisi mielellään olla omissa ryhmissä ja ryhmien koko enintään 10 lasta. Hieman pidemmälle ehtineitä voi ja laittaa yhteen, esim. 5-6 -luokkalaiset voivat helpommin edetä omatoimisesti omassa tahdissaan ja vähemmällä opastuksella, joten ryhmäkokokin voi olla hieman isompi.

Mikä on ohjelmoinnin oppimisen alaikäraja yleensä?

code.org alkeiskurssi 1Vaikka olemme päätyneet siihen, että Koodikerhot on parasta aloittaa vasta kolmannesta luokasta alkaen, ei tämä suinkaan tarkoita, etteikö nuorempikin voisi oppia ohjelmoimaan. Code.org:ssa on tänä syksynä ilmestynyt K-5 -merkitty alkeiskurssi, joka alkaa aivan perusteista kuten hiiren vedä-raahaa -liikkeen opettelusta, ja jossa ohjelmointilohkojen nimet on korvattu symboleille, jotta lapsen ei tarvitse edes osata lukea. Testasimme tätä 5-vuotiaalla lapsella, jonka mielestä suurin osa sisällöstä oli naurettavan helppoa nopeasti ja mekaanisesti. Kuitenkin heti kun eteen tuli abstrakti käsite, kuten silmukka, muuttui lapsen asenne ja asia alkoi tuntua vaikealta. Kun taas testasimme 3-vuotiaalla samaa Code.org:n alkeiskurssi 1:stä, ei lapsi tuntunut ymmärtävän siitä mitään eikä edes vedä-raahaa -liikkeen käsikoordinaatio onnistunut, mikä on ymmärrettävää, koska eihän sen ikäinen lapsi osaa kynälläkään piirtää tasaista kuviota. Tämän yksittäisen testin perusteella voisi ehkä sanoa, että ainakaan 4-5 -vuotta nuoremmalle edes ohjelmoinnin alkeiden oppiminen tuskin onnistuu.

1 kommentti artikkelille “Minkä ikäisenä lapsi voi oppia koodaamaan?

  1. Ei kannata asettaa alaikärajoja tekemällä oletuksia että 7-vuotias ei osaa kirjoittaa tai lukea.

    Oman 5v poikani oli nuorimmasta päästä eilen paikallisessa koodikerhossa (Devoxx4Kids US) ja pystyi osallistumaan 3 tunnin workshopiin ihan hyvin itsenäisesti (vanhemmat ohjattiin pois workshopista). Toki lukeminen ja kirjoittaminen englanniksi on haastavaa, mutta onnistui riittävällä tasolla.

    Jos suomessa asetetaan ikäraja 8v ja muualla aloitetaan 5v, niin olemme jo startissa 3 vuotta jäljessä.

Kommentointi on suljettu.

Seuraa Koodikerhoa!