Mikä on parasta palautetta, jota voi saada kun opettaa lapsiryhmää koodaamaan? Se kun tunnin päätteeksi 10-vuotias hihkuu ”Ei vielä lopeteta! Tää on kivaa!”. Tai kun kuulee että 12-vuotias koodauskurssilainen reissaa viikottain itsenäisesti bussilla naapurikaupungista vain päästäkseen iltaisin koodaamaan. Tai se kun lasta kurssille saattava vanhempi toteaa: ”Tätä on taas niin odotettu”.
Kodarit on aloitteleva tamperelainen startup-yritys, joka tarjoaa lapsille ja nuorille koodausopetusta iltakursseina. Järjestimme viiden kerran Kokeillaan koodausta -pilottikurssin, jossa sovelsimme Koodikerhon tarjoamaa opetusmateriaalia. Mukana oli 8 innokasta kodaria: 3 tyttöä ja 5 poikaa, iältään 8-12 -vuotiaita.
Kurssin aikana ohjasimme karkkirobottia, teimme code.org -harjoituksia ja koodasimme code.org -robottia. Samaisella robottikerralla oli myös Koodikerhon ohjaajien yhteisötapaaminen, jossa uudet ohjaajat pääsivät seuraamaan tunnin kulkua. Code.org:n Frozen-harjoituksessa opittuja käskyjä käyttäen robotit saatiin kulkemaan haluttuja kuvioita. Ja myös lopulta sekoamaan, jolloin todettiin että niin voi joskus SW-HW -rajapinnassa käydä.
Viimeisellä kerralla kokeilimme pelisuunnittelua käyttäen Microsoftin Kodua. Kodu on visuaalinen ohjelmointikieli, joka on suunniteltu pelien tekemiseen. Arvelimme etukäteen, että tunnin tutustuminen aiheeseen on auttamattoman lyhyt aika, mutta kurssilaiset pääsivät yllättämään. Minecraftia pelanneet lapset osasivat hetkessä tekaista upeat pelimaailmat. Kodu on englanninkielinen, mutta sen kuvia ja sanoja selkeästi yhdistelevä käyttöliittymä toimi hyvin myös nuorimmille lapsista. Pelihahmojen ohjelmointi osoittautui sekin varsin intuitiiviseksi. Tunnin päätteeksi lapset jo osasivat neuvoa meille ohjaajille löytämiään uusia hienoja tapoja ohjelmoida Kodua.
Toistaiseksi Kodareiden toiminta on järjestetty New Factoryn, tamperelaisen yrityskiihdyttämön viihtyisissä tiloissa Finlaysonin alueella. Kurssitarjontaa lisätään kevätkaudella 2016. Parhaillaan on avoinna kysely, jossa kartoitamme mitä seuraavaksi. Kysely löytyy osoitteesta https://www.surveymonkey.co.uk/r/YSHKHQ6. Ilmaise kiinnostuksesi – yhdelle äänestäneelle sekä vaikuttavimmalle kommentoijalle on tarjolla ilmainen kurssi.
Kodarit löytyy Facebookista ja Twitteristä.