Kynnystä madaltamassa – koodausta alakoulun opettajille

”Kynnys koodaamiseen madaltui täältä tänne!” iloitsi yksi opettajista lähtiessään Koodikerhon järjestämästä työpajasta ja näytti kädellään ylhäältä alas.

Koodikerho osallistui opettajien veso-koulutuspäivään Tampereella Juhannuskylän koululla. Alakoulun opettajille suunnatuissa työpajoissa Koodikerhon Otto Kekäläinen kertoi aluksi kerhotoiminnasta kouluissa ja koodauksesta osana uutta opetussuunnitelmaa.

Seuraavaksi opettajaryhmien kanssa tehtiin kerhosta tuttua karkkirobottia, eli ihmisrobotin koodausta ilman tietokonetta. Sitten siirryttiin koneille kokeilemaan visuaalista ohjelmointia code.org-harjoituksilla. Näin opettajat saivat maistiaisia uuden OPSin tavoitteista: 1.-2.-luokkalaisille opetetaan ohjelmoinnin perusajattelua leikin keinoilla ilman tietokoneita, ja 3.-6.-luokkalaiset ohjelmoivat visuaalisessa ohjelmointiympäristössä.

Karkkirobotti toimii opeille ihan kuten lapsillekin. Kaikkia naurattaa, kun väärin ohjelmoitu robotti kävelee päin seinää ja yhdessä taputetaan, kun virheensä korjannut koodaaja saa karkkinsa.

Code.org-harjoituksissa on tärkeää uskaltaa kokeilla omaa koodiaan ja korjata jos menee pieleen. Lapset ovat tässä ehkä rohkeampia, mutta nopeasti aikuinenkin oppii ettei haittaa, vaikka Angry Bird kääntyy ensin väärään suuntaan ja räjähtää – siihen ei oikeasti kuole!

”Kuinka yksi opettaja ehtii neuvoa kaikkia oppilaita, jos luokalla on 30 oppilasta?” kysyy eräs opettajista. Kahteen ryhmään jakaminen ei aina ole mahdollista. Relevantti kysymys. Myös Koodikerhoissa ryhmäkoko on rajoitettu noin 12 lapseen, jolloin yksi ohjaaja ehtii kohtuullisen odotusajan jälkeen neuvomaan jokaista. Onneksi sekä opettajien että lasten kanssa näyttäisi menevän niin, että vieruskaveria autetaan, jos itse etenee nopeammin.

Paitsi jos kilpailuvietti iskee: Kun Otto näyttää screeniltä kuka on pisimmällä code.org-tehtävissä, opeporukka keskittyy tekemiseen eikä malttaisi lopettaa, vaikka aika loppuu.

Mikäli kiinnostuit järjestämään vastaavanlaisen työpajan, Koodikerholta voi tiedustella palkkiota vastaan kouluttajaa!

Vesopäivän työpaja 2

Seuraa Koodikerhoa!