Leikkitestaamassa Hello Ruby -materiaaleja

Lapseni Emilia (6v) ja Tomas (7v) saivat kutsun leikkitestaamaan Rubyn synttärijuhlia. Leikkitestaus on osa Hello Ruby (www.helloruby.com)–materiaalien laajennustyötä, Linda Liukas tekee kovasti töitä etsiäkseen kivoja leikillisiä tapoja opastaa perheen pienimpiä tietokoneiden ja ohjelmoinnin mahdollisuuksien pariin. Kirja on tulossa ulos syksyllä 2015 ja onhan sitä Kickstarter-kampanjan jälkeen jo innostuneesti odoteltukin!

Hello Ruby
Hello Ruby -luonnoksia

Näin aikuisen silmin juttuhan oli mitä mainioin. Pienen ovella kohdatun alku-ujostelun jälkeen legot ja lastenmusiikki veivät toisilleen tuntemattoman lapsiporukan yhteen. Itse istui mukavalla sohvalla ja antoi toisten aikuisten viihdyttää lapsia aktiviteetteja ohjaten. Lapset johdateltiin harjoituksiin Rubyn terveisin: Ruby ei ole vielä täällä ja pyysi tekemään juttuja odotellessa. Ja hommiin lähdettiin oman kaukosäätimen rakentamisesta ja ohjelmoimisesta (tarraohjelmointi, mainio juttu). Ja pitihän sitä rakennettua kaukosäädintä kokeilla ja harjoitella tietokoneena toimimista Booya ja Hurraa –huutojen kuuluessa erilaisen heilumisen lomassa. Rakentamisen jälkeen porukassa yhdistettiin tietokoneen asukkien nimiä ja kuvia, ja juteltiin siitä mitä tekeekään prosessori, CPU, DPU, ROM ja RAM. Välissä nautittiin smoothieta ja kakkua ihanan synttäriteemaisen koristeen alla, joka toivotteli Rubylle hyvää syntymäpäivää. Sitten vielä etsittiin niitä aiemmin puhuttuja tietokoneen palasia, jotka Ruby oli piilottanut ympäriinsä että saatiin seinälle rakennettua tietokone, palaset muistaen. Kun viimeisenä vielä sai valita itselleen tatuointia Hello Ruby-teemasta , valinta oli vaikea kun oli kilttejä viruksia ja niitä jo tutuksi käyneitä tietokoneen osasia. Kaikkiaan hienosti kokoon laitettu aktiviteettikokonaisuus. Ja siitä on puhuttu vielä seuraavanakin päivänä, moneen kertaan.

Kun session jälkeen ovella kyseltiin että mistä piditte, vastaus oli että ”kaikesta”. Niinpä paremmalla ajalla kyselin lapsiltani tarkemmin tarinaa.

Rubyn synttärit lasten silmin

Mä kävin synttäreillä. Rubyn synttäreillä. Se on sellainen punatukkainen tyttö. Viisivuotias. Ja se tykkää tosi paljon tietokoneista. Me ei nähty Rubya. Me nähtiin sen kuva. –Emilia

Me saatiin siellä marsipaanikakkua. Ja äidillä on siitä kakusta kuva! Näytä se vielä! –TomasKuvaKakusta

Oli tosi hauskaa. Me saatiin etsiä tietokoneen palasia. Mä löysin yhden palasen taulun alta. Siellä oli myös aikuisia. Mutta ei Rubyn äitiä. Mä en tiedä onko Rubyllä edes äitiä tai isää. –Emilia

Siellä oli mahtavan kivaa. (kertominen keskeytyy kun kauko-ohjaimesta painetaan pinkkiä nappia saaden aikaan komento wiggle – kiemurtelu alkaa) …saatiin tehdä kaikkea kivaa. –Tomas

Paina kauko-ohjainta ja mä oon tietokone! Mut älä paina tota nappia. Mä en painanut vielä. N. Y. T. NYT. Pyöri! –Tomas ja Emilia

Kauko2

Mä tein sellaisen ohjaimen että siinä on kiemurtelu, hyppy ja pyöriminen. Nää sanat on englantia, wiggle, jump ja spin. Mä en löytänyt tietokoneenpalasia mutta olin siellä tosi iloinen. Kivointa oli syöminen ja etsiminen. –Tomas

Tietokoneen palasia oli professori, eikun prosessori, kovalevy (mulla on se tatuointina!) ja muistajat eli RAM ja ROM. Ja hyvä piirtäjä on GPU. Eikun GPS. Ainiin, eikun oli se GPU. Ai GPS:kin tarkoittaa jotain? –Emilia ja Tomas

Mun kauko-ohjaimessa oli itse tehty nappi, ja kun painan sitä, äiti tulee iloiseksi. Toisella napilla alkaa tanssimaan ja kolmannella pyörimään. Mun ohjaimessa on myös prosessori, RAM ja ROM. Se palanen minkä mä löysin oli RAM. Eikun ROM. Toisella oli keltaista, toisessa vihreää. Ne on kyllä ihan eri näköiset, katso (osoittaa kauko-ohjaintaan) –Emilia

Tarinasta toimintaan!

Ei sitä puhumista asiasta niin kauaa jaksa, etenkään kun mukana on edelleen se tehty kauko-ohjain. Vauhti vuoronvaihtoineen oli vauhdikasta seurattavaa!

kauko1

Äidin onnellisuus-napista käytiin myöhemmin erityisen syvällinen keskustelu. Linda oli kertonut että tietokoneelle pitää antaa täsmällisiä ohjeita ja esimerkiksi leivän leipominen pitää osittaa paljon pienempiin palasiin. Ositukseen äidin onnellisuuden osalta kuuluu kuulemma muistutus hymyilystä ja halaus, mutta se on paljon leivän leipomista helpompaa.

Tässä jälleen yksi aktiviteetti, jota lastensa kanssa voi kokeilla. Näitä Hello Ruby –aktiviteetteja löytyy Lindan sivustolta, http://www.helloruby.com/play ja Linda leikkitestaa uusia aktiviteetteja, jotka eivät vielä ole saatavilla. Testaajana täytyy nostaa hattua leikkitestaukselle, lisää tätä!

Seuraa Koodikerhoa!